By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept

Amed Post

Breaking News,magazine, sport, life

Notification Show More
Font ResizerAa
Reading: Warning issued to anyone with robins in their gardens | UK | News
Share
Font ResizerAa

Amed Post

Breaking News,magazine, sport, life

Search
Have an existing account? Sign In
Follow US

Warning issued to anyone with robins in their gardens | UK | News

amedpost
Last updated: November 14, 2024 4:52 pm
amedpost
Published: November 14, 2024
Share
SHARE


Gardeners are being urged to avoid doing this one thing to prevent scaring away Robins this Christmas.

The UK’s favourite bird is starting to make frequent appearances in gardens as their bright red breast is spotted throughout the festive period. 

A favourite for Christmas cards, the vibrant bird is easily recognisable with the orange-red breast stretching up to its neck and face.

However, one garden change during the winter can result in a disruption to their nests. 

Despite being an incredibly tolerant species regarding nest disturbance, pruning plants can have a major impact on the robin’s hatching space. 

Robins have been known to nest in some weird and wonderful places but they are often seen nestled close to the ground, in or under bushes. The female robin builds up a cup-shaped nest using a mixture of findings from moss to grass, deadleaves and sticks.

Breeding season can start as early as January for the winter bird, but often starts around March.

Robins will begin to lay their eggs between mid-April and mid-August, with a clutch being made up of around 4-6 eggs. It takes just 13 days for chicks to hatch, fleeing the nest approximately two weeks later.

Robins are furious defenders of their territory, therefore pruning can trigger their territorial behaviour if their nest becomes exposed. Often found in woodlands, gardens, parks and hedgerows, robins will sing to defend their space.

When out of their nests, the red breasted birds are usually quite tame. They can be easily spotted perched on top of a branch. They typically eat fruits, seeds and insects as well as earthworms.

They are often spotted on the lookout in gardens looking for worms among the plants.

Despite being associated with Christmas, Robins are in fact threatened by harsh winters. The fiery little birds can lose up to 10% of their body weight in just one single freezing winter night.

It’s therefore important they build up their fat reserves. Keen bird lovers can help prevent this by offering bird food.

Trump tells Hamas ‘You are dead’ in chilling final warning | US | News
‘I visited the UK’s best Wetherspoon pub – I was left a bit surprised’
Trump issues 4-word statement as he’s accused of ‘lewd birthday greeting’ to Epstein | World | News
POLL: Can Donald Trump persuade Vladimir Putin to end Ukraine war? | World | News
Lauren and Sienna Betts are relishing UCLA’s NCAA Tournament run

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form]

Share This Article
Facebook Email Print
Leave a Comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© AMED POST Design Company. All Rights Reserved.
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?